Ingenieursbureau Roos+Bijl

Ingenieursbureau Roos+Bijl
Ingenieursbureau Roos+Bijl hoofdkantoor te Rhoon

dinsdag 29 maart 2016

Thermische en EMC beïnvloedingsberekening COBRA kabel

In 2015 heeft DNV-GL in samenwerking met ingenieursbureau Roos+Bijl en in opdracht van Tennet een EMC studie uitgevoerd voor de aanleg van de onderzeese High Voltage Direct Current hoogspanningsverbinding tussen Nederland en Denemarken.

Een van de onderdelen van deze studie betrof het uitvoeren van thermisch onderzoek naar de mogelijke gevolgen door wederzijdse temperatuursbeïnvloeding door de kruising tussen de 380kV AC Gemini kabel en de 320 kV DC COBRA kabel. De COBRA kabel kruist de Gemini kabel in de Eemshaven. De resultaten zijn vastgelegd in een thermische beïnvloedingsberekening. Dit onderzoek is in samenwerking met DNVL GL Energy uitgevoerd.

De uit te voeren werkzaamheden van ingenieursbureau Roos+Bijl bestonden onder andere uit het maken van een overzicht van de exacte situatie van de beoogde kruising, het bepalen van de interne en externe thermische invloeden van de betreffende kabels en het berekenen van de gevolgen van de kruising van de twee kabelverbindingen. De thermische beïnvloeding van de twee verbindingen is berekend in overeenstemming met de NEN-IEC 60287-3-3.





















COBRA project:
Dit betreft een uniek project: het internationale tracé van de COBRA kabel gaat voor een deel over land maar grotendeels over zee. De totale te overbruggen afstand van de COBRA kabel is ca. 325 km en loopt van Eemshaven in Nederland naar Endrup in Denemarken. De verbinding zal naar verwachting begin 2019 gereed zijn.

De kabel is zo ontworpen dat er in de toekomst een windpark op zee op aangesloten kan worden. De verbinding draagt bij aan de realisatie van een duurzaam internationaal energie landschap. Lees hier meer over dit unieke project. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten