Ingenieursbureau Roos+Bijl

Ingenieursbureau Roos+Bijl
Ingenieursbureau Roos+Bijl hoofdkantoor te Rhoon

donderdag 2 oktober 2014

Boogzinker voor het sleufloos aanleggen van leidingen en/of mantelbuizen voor kabels

Deze video is door personeel van ingenieursbureau Roos+Bijl opgenomen toen zij een kijkje namen op locatie. Het betreft een aanlegmethode door middel van boogzinkers voor het sleufloos aanleggen van leidingen en/of mantelbuizen voor kabels. De engineering van dit project is door ingenieursbureau Roos+Bijl uitgevoerd in opdracht van Stedin.De boogzinker is gemaakt onder de Schollevaartse Tocht ten behoeve van 23 kV middenspanningskabels in Rotterdam Nesselande.



De Nederlandse bodem wordt al decennia lang gebruikt voor de aanleg van wegen, riolen, waterpartijen en complexe ondergrondse infrastructuren. Hierdoor is steeds minder ruimte voor de aanleg van nieuwe of vervangende kabels en leidingen. Ook stellen de kabel- en leidingbeheerders, wegbeheerders, provincie en waterschappen hogere eisen aan het kruisen van obstakels. Boogzinkers bieden hierbij een goede alternatief op gestuurde boringen voor het kruisen van ondergrondse- en bovengrondse infrastructuur. Hierbij kan voor het kruisen van een sloot of weg ondergrondse kabels, leidingen en mantelbuizen boogvormig aangebracht worden.

Wat is een boogzinker?
Met een hydraulisch aangedreven machine worden voorgebogen metalen lansen met een lengte van circa 3 meter en een dikte van circa 45 mm de bodem ingeperst, geholpen door een waterstraal aan de kop van de lans met een druk van circa 3 tot 7 bar. De maximale afwijking in het horizontale vlak bij het uittredepunt bedraagt circa 1 meter.
Bij de intrekoperatie wordt de productleiding, net als bij gestuurde boringen, vanuit het uittredepunt ingetrokken. Indien de productleiding groter is dan de lans, kan er gebruik worden gemaakt van ruimers. Deze ruimers zijn steeds iets kleiner dan de door te trekken PE-leiding of mantelbuis, zodat de grond rondom enigszins wordt verdicht. Hierdoor wordt een hechte aansluiting van het buismateriaal en de omliggende grond gegarandeerd.

Wilt u meer informatie over de aanlegmethode door middel van boogzinkers voor het sleufloos aanleggen van leidingen en/of mantelbuizen voor kabels? Neem dan contact op met ingenieursbureau Roos+Bijl. Onze engineers & consultants staan u graag te woord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten