Ingenieursbureau Roos+Bijl

Ingenieursbureau Roos+Bijl
Ingenieursbureau Roos+Bijl hoofdkantoor te Rhoon

donderdag 4 september 2014

Artikel projectontwikkeling - energieaansluitingen (juridisch)

Projectontwikkeling: hoe verkrijg je energieaansluitingen binnen het afgesproken tijdpad? 
door mr. N.O.C. Hagnauer

Bij de realisatie van bouwprojecten komt het steeds vaker voor dat projectontwikkelaars – bijvoorbeeld op basis van een aanbestedingscontract – de werkzaamheden in verband met de aanleg van energieaansluitingen dienen te coördineren. Bij dit aansturingsproces is het van belang dat netbeheerders al in een vroeg stadium worden betrokken bij een project en er gecommuniceerd wordt over elkaars gerechtvaardigde belangen, zodat partijen in staat zijn om de vereiste werkzaamheden in goed overleg op elkaars werkprocessen af te stemmen. Dat zorgt ervoor dat de planning inzichtelijk is en daarmee projectvertraging kan worden voorkomen. In de praktijk zien we echter dat netbeheerders vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de projectplannen en er onvoldoende wordt gecommuniceerd, waardoor de energieaansluitingen niet conform het gecommuniceerde tijdpad worden aangelegd. Gedacht wordt dat het niet of nauwelijks mogelijk is voor projectontwikkelaars om grip te krijgen op het proces betreffende de aanleg van energieaansluitingen. Maar, is dat zo? 

Wat zegt de wet?
Uit artikel 23 lid 3 van de Elektriciteitswet volgt dat een netbeheerder bijvoorbeeld ten aanzien van elektriciteitsaansluitingen tot 10 MVA verplicht is om de aansluitingen in ieder geval binnen 18 weken na ontvangst van een aanvraag aan te leggen. Dit betreft geen wet van Meden en Perzen want er dient altijd rekening gehouden te worden met factoren waarop partijen geen invloed hebben, maar het is een prima signaal met betrekking tot de bedoeling van de wetgever. Daarnaast vloeit uit het stelsel van de Elektriciteitswet voort dat een netbeheerder aan de aanvrager op voorhand moet aangeven wanneer de aanvrager zijn elektriciteitsaansluiting(en) kan verwachten. Ook netbeheerders van gasnetten zijn verplicht om binnen een termijn van 18 weken een gasaansluiting aan te leggen. Weliswaar schept de wet niet op alle punten duidelijkheid, maar uit de bedoelde wetten en de beleidsregels van de ACM kan worden afgeleid dat er weldegelijk mogelijkheden zijn voor projectontwikkelaars om meer grip te krijgen op het tijdpad waarbinnen de energieaansluitingen gerealiseerd dienen te worden. 

Wat kunt u doen?
Wat ons betreft valt er voor een projectontwikkelaar vooral winst te behalen op het gebied van het communiceren van de projectplannen en belangen. Vragen die zich hierbij opdringen zijn onder andere de volgende. Zijn de netbeheerders voldoende op de hoogte gesteld van de projectplannen? Zijn de projectontwikkelaar en de netbeheerders op de hoogte van elkaars belangen en hoe wordt daarmee rekening gehouden in het project? Wordt er gecommuniceerd op dezelfde golflengte of praten partijen langs elkaar heen?  

Wat bieden wij?
Als u als projectontwikkelaar meer grip wilt krijgen op het tijdpad waarbinnen de energieaansluitingen gerealiseerd dienen te worden, is het verstandig om een processpecialist in te schakelen. De manier waarop dit proces moet worden ingericht is steeds afhankelijk van de concrete situatie, en dus ook van de manier waarop de afspraken worden vastgelegd. De ervaring leert dat een processpecialist hierbij van belangrijke toegevoegde waarde kan zijn.  

Wilt u meer weten over de te volgen stappen? Neem dan vrijblijvend contact op!

Nick Hagnauer

mr. N.O.C. Hagnauer
+31 (0)10 – 8001666

Geen opmerkingen:

Een reactie posten