Ingenieursbureau Roos+Bijl

Ingenieursbureau Roos+Bijl
Ingenieursbureau Roos+Bijl hoofdkantoor te Rhoon

dinsdag 7 juli 2015

Artikel - Wie is nu eigenlijk de vergunninghouder? Door mr. M.J. van Voorthuizen

Als je iemand zou vragen wie de vergunninghouder is van een verleende omgevingsvergunning, zal deze persoon waarschijnlijk antwoorden dat dit degene is aan wie de vergunning ooit is verleend. Maar dit blijkt niet zo te zijn en aangezien de vergunninghouder zich aan de vergunningvoorschriften dient te houden is het heel belangrijk te weten wie nu de vergunninghouder is.

In een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State van 27 mei 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:1667) heeft de Afdeling zich uitgesproken over het begrip ‘vergunninghouder’. Deze uitspraak betreft een bouwvergunning voor een kwekerij, verleend in 2009, met daaraan het voorschrift verbonden dat er een houtwal aangelegd moest worden en in stand moest blijven. Deze houtwal is nooit aangelegd. Om deze reden heeft het college van burgemeester en wethouders handhavend opgetreden. Omdat de vergunninghouder voor het college op dat moment niet meer traceerbaar was heeft het college partij A en B gelast de houtwal aan te leggen. Hierbij is partij A de rechtspersoon die houder is van 50% van de aandelen van de eigenaar van het betreffende perceel en partij B de natuurlijk persoon die 100% eigenaar is van deze rechtspersoon. Tegen dit handhavingsbesluit hebben beide partijen beroep ingediend.

De vraag is of het college terecht partij A en B als overtreder van het vergunningvoorschrift heeft kunnen aanmerken.

Ingevolge artikel 2.25, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo) geldt een omgevingsvergunning voor eenieder die het project uitvoert waarop zij betrekking heeft. De vergunninghouder draagt ervoor zorg dat de aan de omgevingsvergunning verbonden voorschriften worden nageleefd. Lees verder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten