Ingenieursbureau Roos+Bijl

Ingenieursbureau Roos+Bijl
Ingenieursbureau Roos+Bijl hoofdkantoor te Rhoon

dinsdag 31 maart 2015

Opdracht EMC studie voor hoogspanningsverbinding COBRA project tussen Nederland en Denemarken

Ingenieursbureau Roos+Bijl heeft afgelopen woensdag de 1ste opdracht gekregen binnen het EU200 contract van TenneT. Het project “TE15105 EMC Studie COBRA Cable,” betreft een onderzeese High Voltage Direct Current hoogspanningsverbinding tussen Nederland en Denemarken van circa 300 kilometer. Een mooie opdracht waar wij erg trots op zijn!

Wij voeren deze opdracht uit met één van onze combinanten in het EU200 contract, DNV-GL. Roos+Bijl is gevraagd deel te nemen aan deze opdracht vanwege de specialistische kennis van beïnvloedingsberekeningen die wij in huis hebben.

De aanleg van de COBRA cable levert voor zowel Nederland als Denemarken voordelen op. De verbinding draagt bij aan duurzaamheid doordat er duurzame energie geïmporteerd wordt. Bovendien wordt de kabel zo ontworpen dat er in de toekomst een windpark op zee op aangesloten kan worden.

COBRA is een afkorting van ‘COpenhagen BRussels Amsterdam’. De Europese Commissie ondersteunt het COBRA-project met 86,5 miljoen euro uit het Europese energieprogramma voor herstel (European Energy Programme for Recovery, EEPR)*. Deze subsidie is toegekend aan de COBRA-kabel, omdat dit project deel kan uitmaken van een toekomstig elektriciteitsnet op de Noordzee, de concurrentie op de elektriciteitsmarkt zal bevorderen en zal bijdragen aan de integratie van grote hoeveelheden windenergie in het elektriciteitsnet.

De uit te voeren werkzaamheden van ingenieursbureau Roos+Bijl bestaan uit het uitvoeren van een EMC Studie voor vaststellen van de beïnvloeding van de COBRA-verbinding op de bestaande buis- en kabelverbindingen als onderdeel van de vergunningsprocedure.

Het betreft hier een EMC Studie voor een 2-tal hoogspanning verbindingen.

1.    Ondergrondse 380kV AC kabelverbinding tussen het bestaande 380 kV-hoogspanningsstation Oude Schip (EOS380) en het nog te bouwen COBRA convertorstation

2.    Ondergrondse gelijkstroomkabel (320kV DC), deels over land en grotendeels over zee, richting Denemarken.











De studie voor de DC kabel omvat het deel vanaf de aansluiting op het nieuw te bouwen COBRA convertor station tot de noordelijke grens van de zogenoemde 'Treaty area' (ter hoogte van KP 35,5). De totale lengte van dit tracé bedraagt circa 37 km.

De verbinding zal naar verwachting begin 2019 gereed zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten